tirsdag 18. juni 2013

Stell av PEG sonde, og litt praktisk råd

Det går utrolig bra med å beherske pegen, har tatt det veldig fin. Selvsagt var det en utfordring som jeg måtte ta, men det går nå, klare den utfordringen og.  Men helt klart når du er ung og du får peg er det en utfordring for det er noe nytt.  Når du er bare en liten unge så tenker ikke den på det samme som du som er større og skjønner hva dette er. Man stiller seg mange spørsmål, hva er dette og hvordan vil dette gå, er jo de mest vanlige spørsmål man stiler seg selv. Jeg har selv søkt opp på Youtube, og Google, for å finne ut hva dette var for noe, man finner mye ut av det og. Synes det var litt forvirrende og få helt i det jeg lurte på, var egentlig lite man fant om det. Men det gjør man vel til alt for å finne ut når det er noe nytt man skal starte med så vil man vite mest mulig. Helt klart er mange som ikke vil vite hva det er før man er i situasjon, man er forskjellig, slik vil det alltid  være. Her kan du se jeg har noe råd om PEG og litt rundt det. Skal gjøre det OBS på best som er skrevet her er hentet fra noe brosyrer jeg fikk på AVD.
Her ser du brosyrer jeg har skrevet fra, har selvsagt ikke tatt alt, det er alt for mye til å gjøre det.Men en ting er viktig når du har fått PEG er at du får videre oppførling av Ernæringsfysiolog, for å få riktig veiledning og vurdert ut fra kosthold og det man må tenke på av det man skal få igjennom Pegen. Du får all veiledning du trenger for å bruke Pegen, før du reiser.

Til deg som har fått PEG (Percutan Endoskopisk Gastrostomi) Kan dette være nyttig å vite.   Bruk av sonden (PEG)
Litt praktisk råd som man må følge.
Hva du altid må huske når du starte sondemating

- Begynn alltid med å vask hendene.
- Finn frem sondematen og utstyrer du trenger. sondematen ( sondernæringen) må alltid gies når den har romtemeratur.
Når du skal starte mating, uansett om det er med en pumpe som går for deg eller at du bruker sprøyte for og gi maten igjennom sonden skal man alltid skylle igjennom sonden. Skyll alltid igjennom sonden med 30- 50 ml springvann før og etter måltid. Bruk helst lunket vann. Rist Sondematen alltid før du begynner å bruke den.

 Oppstart av sondemating( bolusmating)
Oppstart den dagen PEG`n er innlagt: Glukose 5% skal gå på 20 ml/ t til kl 08 til neste morgen.
Administrasjonsmåter:
1)      Kontinuelig infusjon
2)      Bolusmating

 
1)      Kontinuerlig infusjon
1.dag: Fresurbin 20 ml / t
2.dag:Fresurbin 40ml/ t
Her ser du en pose og en pumpe som brukes til pegen. Den dagen du er operert blir du satt på saltvann som skal gå igjennom pegen, dette for å se om pegen fungere som den skal og samt se hvordan du reagere på dette.  Til deg som spiser pr i munnen men ikke spis tilstrekkelig kan da starte med sondematingen allerede dagen etter operasjon, pr sprøyte, så du slipper da pumpe med hjem. Men om du ikke spis i det helle tatt  vil du måte bruke pumpe hjemme  å. Dette er da legen son avgjør til hvilken behov hver enkelt har.
 
Øke med 20ml/ t hver morgen til ønsket døgndose.
2)      bolusmating :
Gis med sprøyte. Max 500 ml pr måltid. Bruk da ca. 1 time på dette. Hvis han/ hun har spist mat helt frem til PEG innleggelsen kan han/ hun starte direkte opp med bolusmating.  Ved diare anbefales kontinuerlig infusjon.  
Om PEGen skulle gå tett:
 Annen hver dag burde man skylle igjennom med cola eller Farris eller  kokt avkjølt vann tilsatt sitron. Dette er for å unngå at Pegen går tett, det legger seg et belegg av sondematen som blir borte når du bruker det jeg skrev nettopp.

Stell av PEG:

-          Daglig vask: Vask huden rundt katetret (helt inn til innstikkstedet) med rent vann/ Såpevann.  Bomullspinner gjør det lettere å komme til.

-          Tørk huden godt, det skal ikke være fukt under plata.

-          Bruk litt barrierekrem på huden for å beskytte mot sår hud. Kontroller at plata sitter godt mot huden. Dra litt i Peg- sonden og før plata ned mot huden dersom den er for løs. 
Dette bilde ble tatt i forbindelse med den daglige stell som jeg må gjøre nå.
Her ser du  Pegen jeg har,  som tydeligvis er en ny type som jeg forsto.  Den har en ballong, som gjør det lette og å bytte til knapp. Den andre typen som har vært, som sikkert er enda må  fjernes samme vei som den kom.  Denne skal jeg ha på i to mnd som vil si til i august en gang, 8 uker var det sakt. Skal da bytte til knapp som blir litt lettere, da slipp jeg å ha slangen hengenes der konstant, stingene som du ser, skal jeg ta av om 16 dager.  Man skal ha stingene på tre uker. En ting som ikke var sakt til meg, som jeg fikk vite av en jeg kjenner, er at du skal snu rundt på Pegen innimellom. Dette for at det ikke skal gro fast på slangen. 
 
Her ser du når jeg er ferdig med stellet av pegen.
Nå ser du at det ligger kompress på, dette ligger på for å beskytte huden og stingene og samt tar i mot noe som kan sive fra hullet, dette er normalt, i den første tiden etter operasjon.  Når stingene er tatt så er det viktig og kanskje prøve mindre å bruke kompress for å la det få luft.

Hvis slangen faller ut:
Det er viktig å putte den inn i hullet i magen igjen. Å gjøre detter er ikke farlig, men viktig for å hindre at hullet lukket seg igjen. Kontakt lege/ sykehuset og de kan legge inn en ny evt. En annen type slange igjennom det samme hullet.  Hullet lukker seg fort igjen, bare om det går noen timer vil man ikke få inn slagen (PEG / knapp).  

Diare:
Årsak:
1.       For kald sondemat.

2.       For rask tilførsel av sondemat.

3.       Bakteriell kontaminering av sondemat eller infusjonssett.

4.       Bredspektret antibiotika.

5.       Intoleranse for et eller flere næringsstoffer.  
Tiltak:
1.       Sondematen skal være romtemperert.

2.       Se eget punkt for oppstart av sondeernæring.

3.       skift sondemat og infusjonssett 1 gang per døgn (sett opp fast klokkeslett så blir det rutine).

4.       Seponer eller skift antibiotika.

5.       Skift sondematen eller bruk vanlig mat moset i stavmikser.
Kvalme / oppkast:
Vanligste i begynnelse og ved bolusmating.
Årsak:
1.       For rask tilførsel av mat.

2.       obstipasjon.

3.       ventrikkelretensjon.
Tiltak:

1.       Senk hastigheten ve kontinuerlig infusjon. Ved bolusmating – gå over til kontinuerlig mating.  


Her var noen praktisk råd jeg hadde å gi, kort og konkret.

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar